Blog

Folk Tales

‌‌Ismail‌ ‌Qemaili‌ ‌dhe‌ ‌Shqiponja

Një herë e një kohë një djalosh i vogël jetonte në një lëndinë shumë të bukur. Në të kishte lule shumëngjyrshe dhe të shumëllojshme. Ai kishte një shok të pandashëm, që e ndihmonte për të zbukuruar akoma më shumë lëndinën: një shqiponjë. Shqiponja shtegtonte vazhdimisht në vende të ndryshme e me sqepin e saj sillte lule për lëndinën e djaloshit Ismail Qemali. Një ditë shqiponja solli lulen e rradhës dhe në sytë e saj të mprehtë Ismaili pa një shqetësim

Continue reading ➝
Educate

Motorika Fine

Aftësi motorike është shkathtësia që mund të ketë ose mund të përftojë fëmija. Ajo është pjesë integrale e zhvillimit të fëmijës.   Zhvillimi fizik së bashku me zhvillimin shoqëror, emocional dhe intelektual janë katërciteti që përcakton rritjen e fëmijës sonë.  Motorika fine e ndihmon fëmijën të zhvillohet jo vetëm fizikisht, por e bën atë të jetë I gatshëm për shkollë dhe gjithashtu I rrit vetëbesimin, duke mundësuar që fëmija të fitojë pavarësinë e tij.  Në vitet e para të jetës, fëmija

Continue reading ➝
Educate

Të zhvillojmë ndjenjën e etnicitetit që në fëmijërinë e hershme

Të zhvillosh ide, koncepte dhe sidomos vetëbesim dhe të kontribuosh në ndërtimin e inteligjencës intuitive-emocionale te fëmijët që në fëmijërinë e hershme, do të thotë të finalizosh suksseshëm misionin e çdo prindi, edukatori, apo çdo person fizik që merret me rritjen dhe edukimin e fëmijës. Përveç të tjerave, e rëndësishme për ndërtimin e një baze fortifikuese në psikologjinë e fëmijës është zhvillimi i ndjenjës së etnicitetit përmes dijeve historike. Në këtë këndvështirm, nuk kemi të bëjmë thjeshtë me ndërtimin e

Continue reading ➝
Educate

Nën përjetimin e sfidave të prindërimit!

Prindërimi është puna më sfiduese, më e vështirë, por edhe më e bukur për një prind. Është eksperiencë që kërkon durim, njohje të temperamentit të fëmijës dhe gjithashtu pervoja më mbreslënëse gjatë jetës së një prindi. Dëshira për të rritur fëmijë të shëndetshëm, të lumtur, me vetëbesim, të fortë emocionalisht dhe fizikisht është pika nevralgjike e jetës së çdo prindi. Por, në emër të kësaj dëshire, stili autorativ i një klase prindërish, ndikojnë negativisht në formimin e personalitetit të fëmijës.

Continue reading ➝
FOOD

Si ti bëjmë perimet të dashura për fëmijët!

Perimet i japin fëmijës tuaj energji, vitamina, antioksidues, fibra dhe ujë. Ato ndihmojnë në mbrojtjen e fëmijës tuaj më vonë, nga sëmundjet gjatë jetës, duke përfshirë sëmundjet e zemrës, goditjen në tru dhe disa kancere. Udhëzimet Australiane të Dietës thonë se fëmijët e moshës: 1-2 vjeç duhet të kenë 2-3 porcione perime çdo ditë, 2-3 vjeç duhet të kenë 2½ racione perime çdo ditë, 4-8 vjeç duhet të kenë 4½ racione perime çdo ditë. Nëse e ndihmoni fëmijën tuaj të

Continue reading ➝
Educate

Pse mosha 2-7 vjeç ka kaq shumë rëndësi në zhvillimin e trurit të fëmijës

Përvojat e pasura – nga loja tek artet dhe marrëdhëniet – formojnë rrënjësisht zhvillimin e fëmijës në moshë të hershme. Kur Albert Ajnshtajni ishte fëmijë, pak njerëz – ose asnjë – mund të parashikonte kontributet e jashtëzakonshme që ai do t’i jepte shkencës. Ai kishte një vonesë në zhvillimin gjuhësor, duke i shqetësuar prindërit e tij deri në konsultim me një mjek. Motra e tij ka rrëfyer se Ajnshtajni “kishte kaq vështirësi me gjuhën, saqë ata që ishin rreth tij

Continue reading ➝
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp