Category:

Kids

Rëndësia e ruajtjes së lidhjeve familjare përgjatë zhvillimit të fëmijëve.

Nisma e Tetorit  në Kopshtin TIP na orjentoi drejt familjes, rrënjëve dhe lidhjeve të saj. Kemi  patur mundësinë të njihemi jo vetëm me  familjen bërthamë por edhe më familjen e madhe; gjyshërit, hallat, tezet, xhajat dhe dajet  si dhe lidhjet  familjare që kemi me ta. Një vend të veçantë kishin edhe kushërinjtë që shpesh herë i thërrasim edhe si “motra” apo “vëllai” edhe pse arritëm që të kuptonim që ne kemi  një dashuri po aq të madhe për ta sa

Continue reading ➝

Shkollat verore dhe fëmijët

Tashmë janë bërë traditë shkollat dhe kampet verore për fëmijë. Edhe pse më rrallë të hasura për fëmijët e moshës parashkollore, një organizim përshtatur interesave të tyre, është gjithsesi i mundur.

Continue reading ➝

Loja me baltën

Loja është esenciale dhe nevoje fiziologjike-edukative për fëmijën.  Themi nevojë fiziologjike sepse nuk mund të përfytyrohet dot fëmijëri pa lojra. Që në kohët edhe më të hershme fëmijët luanin me gjëra të ndryshme, ccfarë të mundnin, edhe pse shumë lodra nuk kishin, ata krijonin lodra mes njëri-tjetrit.    Sot, janë shtuar mënyrat dhe llojshëmria e lodrave për fëmijë. Për fat të keq, fëmijët po priren drejt lodrave virtual, dhe jo reale, drejt lodrave të gatshme në internet dhe jo të

Continue reading ➝

Larja e dhëmbëve te fëmijët

Është esenciale dhe ka vlerë jetike larja e dhëmbëve për shëndetin dhe pamjen e fëmijëve tuaj.   Larja e fëmijëve shmang jo vetëm sëmundje të ndryshme orale, gurza, aromën e keqe por njëkohësisht ështe edhe shprehi që fëmija e merr për gjithë jetën.   Pas ushqimit, grimcat e mbetura të ushqimit grumbullohen ose mbulojnë dhëmbin, gjuhën, nën mishrat e dhëmbëve, midis dhëmbëve dhe madje edhe në gropat e dhëmbëve. Bakteret në gojë veprojnë në mbeturinat e ushqimit dhe i kthejnë

Continue reading ➝

Edukimi emocional dhe social në fëmijërinë e hershme

Zhvillimi emocional dhe social është një fushë e rëndësishme e zhvillimit të fëmijës. I filluar herët në jetë, të mësuarit emocional dhe social është shumë i rëndësishëm për të ndihmuar fëmijët e moshës parashkollore të kuptojnë dhe menaxhojnë emocionet e tyre, të ndjejnë dhe tregojnë empati për të tjerët, të krijojnë dhe mbajnë marrëdhënie të shëndetshme, të vendosin qëllime positive dhe të marrin vendime të përgjegjshme.  Ndërhyrjet e duhura të mësuarit emocional dhe social nga vitet e hershme deri në

Continue reading ➝

Motorika Fine

Aftësi motorike është shkathtësia që mund të ketë ose mund të përftojë fëmija. Ajo është pjesë integrale e zhvillimit të fëmijës.   Zhvillimi fizik së bashku me zhvillimin shoqëror, emocional dhe intelektual janë katërciteti që përcakton rritjen e fëmijës sonë.  Motorika fine e ndihmon fëmijën të zhvillohet jo vetëm fizikisht, por e bën atë të jetë I gatshëm për shkollë dhe gjithashtu I rrit vetëbesimin, duke mundësuar që fëmija të fitojë pavarësinë e tij.  Në vitet e para të jetës, fëmija

Continue reading ➝

Të zhvillojmë ndjenjën e etnicitetit që në fëmijërinë e hershme

Të zhvillosh ide, koncepte dhe sidomos vetëbesim dhe të kontribuosh në ndërtimin e inteligjencës intuitive-emocionale te fëmijët që në fëmijërinë e hershme, do të thotë të finalizosh suksseshëm misionin e çdo prindi, edukatori, apo çdo person fizik që merret me rritjen dhe edukimin e fëmijës. Përveç të tjerave, e rëndësishme për ndërtimin e një baze fortifikuese në psikologjinë e fëmijës është zhvillimi i ndjenjës së etnicitetit përmes dijeve historike. Në këtë këndvështirm, nuk kemi të bëjmë thjeshtë me ndërtimin e

Continue reading ➝

Nën përjetimin e sfidave të prindërimit!

Prindërimi është puna më sfiduese, më e vështirë, por edhe më e bukur për një prind. Është eksperiencë që kërkon durim, njohje të temperamentit të fëmijës dhe gjithashtu pervoja më mbreslënëse gjatë jetës së një prindi. Dëshira për të rritur fëmijë të shëndetshëm, të lumtur, me vetëbesim, të fortë emocionalisht dhe fizikisht është pika nevralgjike e jetës së çdo prindi. Por, në emër të kësaj dëshire, stili autorativ i një klase prindërish, ndikojnë negativisht në formimin e personalitetit të fëmijës.

Continue reading ➝