Category:

TIP

Rëndësia e ruajtjes së lidhjeve familjare përgjatë zhvillimit të fëmijëve.

Nisma e Tetorit  në Kopshtin TIP na orjentoi drejt familjes, rrënjëve dhe lidhjeve të saj. Kemi  patur mundësinë të njihemi jo vetëm me  familjen bërthamë por edhe më familjen e madhe; gjyshërit, hallat, tezet, xhajat dhe dajet  si dhe lidhjet  familjare që kemi me ta. Një vend të veçantë kishin edhe kushërinjtë që shpesh herë i thërrasim edhe si “motra” apo “vëllai” edhe pse arritëm që të kuptonim që ne kemi  një dashuri po aq të madhe për ta sa

Continue reading ➝

Shkollat verore dhe fëmijët

Tashmë janë bërë traditë shkollat dhe kampet verore për fëmijë. Edhe pse më rrallë të hasura për fëmijët e moshës parashkollore, një organizim përshtatur interesave të tyre, është gjithsesi i mundur.

Continue reading ➝

Loja me baltën

Loja është esenciale dhe nevoje fiziologjike-edukative për fëmijën.  Themi nevojë fiziologjike sepse nuk mund të përfytyrohet dot fëmijëri pa lojra. Që në kohët edhe më të hershme fëmijët luanin me gjëra të ndryshme, ccfarë të mundnin, edhe pse shumë lodra nuk kishin, ata krijonin lodra mes njëri-tjetrit.    Sot, janë shtuar mënyrat dhe llojshëmria e lodrave për fëmijë. Për fat të keq, fëmijët po priren drejt lodrave virtual, dhe jo reale, drejt lodrave të gatshme në internet dhe jo të

Continue reading ➝

Larja e dhëmbëve te fëmijët

Është esenciale dhe ka vlerë jetike larja e dhëmbëve për shëndetin dhe pamjen e fëmijëve tuaj.   Larja e fëmijëve shmang jo vetëm sëmundje të ndryshme orale, gurza, aromën e keqe por njëkohësisht ështe edhe shprehi që fëmija e merr për gjithë jetën.   Pas ushqimit, grimcat e mbetura të ushqimit grumbullohen ose mbulojnë dhëmbin, gjuhën, nën mishrat e dhëmbëve, midis dhëmbëve dhe madje edhe në gropat e dhëmbëve. Bakteret në gojë veprojnë në mbeturinat e ushqimit dhe i kthejnë

Continue reading ➝

Edukimi emocional dhe social në fëmijërinë e hershme

Zhvillimi emocional dhe social është një fushë e rëndësishme e zhvillimit të fëmijës. I filluar herët në jetë, të mësuarit emocional dhe social është shumë i rëndësishëm për të ndihmuar fëmijët e moshës parashkollore të kuptojnë dhe menaxhojnë emocionet e tyre, të ndjejnë dhe tregojnë empati për të tjerët, të krijojnë dhe mbajnë marrëdhënie të shëndetshme, të vendosin qëllime positive dhe të marrin vendime të përgjegjshme.  Ndërhyrjet e duhura të mësuarit emocional dhe social nga vitet e hershme deri në

Continue reading ➝

Si ti bëjmë perimet të dashura për fëmijët!

Perimet i japin fëmijës tuaj energji, vitamina, antioksidues, fibra dhe ujë. Ato ndihmojnë në mbrojtjen e fëmijës tuaj më vonë, nga sëmundjet gjatë jetës, duke përfshirë sëmundjet e zemrës, goditjen në tru dhe disa kancere. Udhëzimet Australiane të Dietës thonë se fëmijët e moshës: 1-2 vjeç duhet të kenë 2-3 porcione perime çdo ditë, 2-3 vjeç duhet të kenë 2½ racione perime çdo ditë, 4-8 vjeç duhet të kenë 4½ racione perime çdo ditë. Nëse e ndihmoni fëmijën tuaj të

Continue reading ➝