Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Si ti bëjmë perimet të dashura për fëmijët!

Perimet i japin fëmijës tuaj energji, vitamina, antioksidues, fibra dhe ujë. Ato ndihmojnë në mbrojtjen e fëmijës tuaj më vonë, nga sëmundjet gjatë jetës, duke përfshirë sëmundjet e zemrës, goditjen në tru dhe disa kancere. Udhëzimet Australiane të Dietës thonë se fëmijët e moshës: 1-2 vjeç duhet të kenë 2-3 porcione perime çdo ditë, 2-3 vjeç duhet të kenë 2½ racione perime çdo ditë, 4-8 vjeç duhet të kenë 4½ racione perime çdo ditë.
Nëse e ndihmoni fëmijën tuaj të krijoj zakone të shëndetshme ushqimore tani, ai krijon zakone të shëndetshme për jetën.

Disa këshilla dhe strategji për t’i bërë të dashura perimet për fëmijët tuaj.

1. Lëreni fëmijën tuaj ta shohë dhe ta shijoj vetë ushqimin. Kjo mënyrë inkurajon fëmijën tuaj për të ngrënë perime.

2. Mos u dorzoni nëse fëmija i refuzon. Nëse fëmija juaj thotë se nuk i pëlqen perimet , ose nuk pëlqen një perime të re, vazhdoni t’ia ofroni në vaktet e ngrënies. Vazhdoni gjithashtu, ta inkurajoni atë të provojë dhe t’i shijojë ato. Disa fëmijë mund ta provojnë një ushqim të ri deri në 10 herë para se ta pranojnë, dhe 10 herë tjetër para se të vendosin se u pëlqen. Përdorni lavdërime kur fëmija juaj provon perime. Lavdërimet funksionojnë, kur i thoni fëmijës tuaj saktësisht se çfarë bëri mirë, por jo të jetë fokusi i vaktit. Nga ana tjetër, ndëshkimi i fëmijës suaj se nuk ha ushqimin, mund të mbjell në trurin e fëmijës inate për t’i shijuar dhe ngrënë.

3. Gatuani perimet me fëmijët tuaj, kështu ai ka më shumë të ngjarë të dëshirojë të hajë perimet, që ka ndihmuar të përgatisë. Bëni pazar me fëmijën, lejojeni të zgjedh për “menun që ai vetë do përgatis”,së bashku me ju. Konkretisht, të gjithë fëmijët së bashku me edukatoret, në kopshtin tone TIP, u grupuan në gatimin e një keku dhe biskota me karrotë. Ata me zell kontribuan në bërjen e tyre, dhe të gjithë mezi prisnin të shijonin ato, që krijoi dora e tyre.

Image courtesy of pixabay.com, licensed under CCO 1.0
Image courtesy of pixabay.com, licensed under CCO 1.0
4. Mbusheni shtëpinë tuaj më shumë me perime, se me ushqim të pashëndetshëm, dhe në këtë mënyrë në psikologjinë e fëmijës imazhohen perimet. Fëmija juaj ka më shumë të ngjarë të zgjedhë perime, kur është i uritur.
5. Zbavituni me perimet dhe përdorni fantazinë për të krijuar forma me perimet, pa harruar t’i jepni shije sa më të mirë perimeve. Të vegjëlit tanë shpalosën kreativitetin në bërjen e biskotave me karrotë shumëformëshe në TiP)
6. Shërbejini perimet fëmijëve në forma dhe mënyra të ndryshme. Një mënyrë është për shembull perime të renditura në shkopinj. Fëmija juaj mund t’i shoqërojë me kos natyral, djathë, bukë ose pite integrale. Bëni një fytyrë perimesh, karrotë për flokë, domate pomodorini për sytë, fasule për hundën dhe shirita speci të kuq për të ndërtuar gojën. Mundohuni të zgjidhni perime të ndryshme, me forma dhe ngjyra të ndryshme. Sa më shumë larmi të ketë, aq më shumë ka të ngjarë, që fëmija juaj të gjejë diçka, që ai është i interesuar të hajë. Forma të ndryshme, shije e veçantë, janë perfekte për fëmijët.
7. Maskoni perimet në ushqime, që e dini se fëmija juaj pëlqen të hajë. Për shembull, mund të përfshini perime të grira në salcë makaronash ose në supë. Pica është ushqimi preferuar i fëmijve. Përgatiteni me perime. Kjo ndoshta do t’i pëlqejë më shumë fëmijës tuaj, sesa copa të mëdha perimesh në avull.
Vegetables[1]